Powered By Blogger

utorak, 25. ožujka 2014.

                  Krastavac-zdravo i osvjezavajuce povrce


Krastavac je povrće, koje potieče iz Azije, tačnije iz Indije, a uzgajao se već 3000. godina prije Krista. Nije se koristio samo kao prehrambena namirnica, već su njegova ljekovita svojstva bila poznata starim Egipćanima. Krastavac je tipično ljetno povrće, veliko postotak vode u njemu svrstava ga među omiljene osvježavajuće namirnice.


Krastavac je bogat luteinom, kriptoksantinom, vlaknima, beta-karotenom, zeaksantinom, vitaminima C, vitaminima B kompleksa i vitaminom K, a od minerala sadrži željezo, kalij, kalcij, magnezij, bakar i ostale spojeve i tvari. Zbog velikog bogatstva svih sastojaka, krastavac vrlo blagotvorno djeluje na zdravlje organizma. Krastavac je pravi antioksidans, a ima i protuupalno djelovanje.
Pomaže kod upale desni i krvarenja, snižava krvni tlak, potiče probavu, rad bubrega i žući, utječe na zdravlje kostiju, mišića, ligamenata, hrskavice, utječe na fleksibilnost mišića, a odličan je i za zdravlje kože. Njegova kalorijska vrijednost je vrlo mala, pa 100 grama krastavca ima samo 12 kcal.
Krastavac se većinom sastoji od vode, pa je omiljena namirnica za čišćenje i detoksikaciju organizma. Koristi se u mnogim estetskim i drugim dijetama, odlična je namirnica za osvježenje i laganu prehranu u vrućim ljetnim mjesecima, a može se pripremati i konzumirati na razne načine. Krastavac se koristi i za njegu i ljepotu kože. Maske od krastavaca najpoznatiji su kozmetički proizvod, pa krastavac osim prehrambene i ljekovite uloge ima i estetsku.

Nema komentara:

Objavi komentar