Powered By Blogger

nedjelja, 30. ožujka 2014.

Na mauricijusu pronadjeni ostaci izgubljenog kontinenta



  Na Mauricijusu pronađeni ostaci davno      
  izgubljenog kontinenta

Sve do prije 750 milijuna godina je cijela kopnena masa na Zemlji bila spojena u jedan superkontinent nazvan Rodinija. Iako ih sada razdvajaju tisuće kilometara, Indija se nekada nalazila pored Madagaskara. Znanstvenici sada vjeruju da su pronašli dokaze o kopnenoj masi koja ih je povezivala.
Prema studiji predstavljenoj u časopisu Nature Geoscience fragment nazvan Mauricija izdizao se iznad vode u razdoblju od prije 2.000 do 85 milijuna godina. Nakon toga, kako se počeo formirati današnji svijet, raspao se i potonuo.
Znanstvenici su do ovih zaključaka došli ispitivanjem zrnaca pijeska na obalama Mauricijusa u kojima su pronađeni drevni cirkoni, starosti između 1.970 i 600 milijuna godina iako je sam Mauricijus, koji je vulkanski otok, star ‘tek’ 65 milijuna godina.

Pošto se takvi minerali tipično nalaze u kontinentalnoj kori, znanstvenici su zaključili da su to ostaci drevne kopnene mase čiji su komadići izbili na površinu zahvaljujući nedavnoj vulkanskoj aktivnosti, navedeno je u studiji.


Pretpostavlja se da se dijelovi Mauricije danas nalaze na dubini od 10 km ispod Mauricijusa te ispod dna Indijskog oceana.
Dr. Trond Torsvik, profesor fizike geoloških procesa na sveučilištu u Oslu u Norveškoj vjeruje da će biti potrebna dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti istražili ostaci ove izgubljene kopnene mase.
“Bit će nam potrebne neke seizmičke informacije kako bismo dobili predstavu o cijeloj strukturi. To bi bio i konačan dokaz. Također bismo mogli i bušiti dno ispod oceana, ali to košta mnogo”,

Nema komentara:

Objavi komentar