Ljekovitost poriluka – povrće bogato vitaminima
Poriluk ima kopljasto dugačke, plosnate, plavozelene listove koji dosegnu visinu i do 60cm. Ljetne vrste poriluka imaju okrugle, tanke stabljike, finog i nježnog okusa. Podzemni dio je mesnat i debeo, bijele boje. Zimske vrste poriluka kao što su barbantanski i karetan, mogu u polju ostati i preko zime.
On ima poseban miris po luku, a okus mu je aromatično gorak.
Stanište mu je u divljini uz rijeke, puteve, livade, a uzgaja se u vrtovima i plantažno. Za branje i preradu se koristi cijela biljka.
Zapadna pučka medicina koristi poriluk kao: antiasmatik, antipiretik, antibakterik, antispazmodik, ekspektorant, diuretik, tonik za liječenje: krvi (kolesterola), prostate, ugriza, grčeva, katara, sekreta, astme, želučanih i crijevnih tegoba, za pojačano izlučivanje tekućine i detoksikant.
Prema nekim autorima to je snažan detoksikant i antioksidant, jer izvrsno pomaže kod autointoksikacije organizma (trovanje organizma vlastitim otrovima). Njegova uloga u pročišćavanju organizma u rano proljeće vrlo je značajna jer čisti tijelo od toksina i obnavlja crijevnu floru ako je nastupio poremećaj preko zimskih mjeseci, njegovo blago laksativno djelovanje koristimo kod kronične konstipacije, poremećaja rada crijeva, kod istjerivanje parazita iz crijeva, kod pijeska u bubregu, mjehuru i žuči, a kurativa s porilukom diuretičnim djelovanjem jamči otklanjanje tih pojava.
Ljekovito djelovanje poriluka:
- Odstranjuje ureu iz krvi, razne štetne tvari, te se rabi kod skleroze krvnih sudova, dijabetesa, bubrežnih tegoba, gihta i reume.
- Mineralne soli, oligo-elementi i vitamini koji se nalaze u poriluku imaju važnu ulogu i u obnovi stanica.
- Znanstvena istraživanja danas dokazuju citotoksično djelovanje poriluka koje se preporučuje u dijetama kod najtežih oboljenja.
- Tiosulfonati rezanjem ili drobljenjem povrća koji djeluju kao prirodni antibiotici, snižavaju krvni tlak i kolesterol, jačaju imunološki sustav te u prevenciji najtežih bolesti.
Nema komentara:
Objavi komentar